2017 április 10 – AADS Terminal Server (Build 136.10)

  • Első AADS kiadás Window Server 2016 és Server 2016 Essentials-hoz

Frissítés az Alkalmazás felügyelethez

Az alkalmazás felügyeletben létrehozhatók készletek, amin belül akár több alkalmazás is felvehető, így rendelhetjük az adott felhasználóhoz, vagy felhasználói csoporthoz.

Sajnos egyelőre a Windows 8/8.1 és Server 2012 verziókhoz még nem elérhető az Alkalmazás felügyeleti mód.

Alapértelmezett alkalmazások és készletek

A beépített varázsló segítségével könnyedén legenerálhatjuk a feltelepített programok alapján az alapértelmezett felhasználói alkalmazás készletet. Praktikus tud lenni, ha csak tesztelgetni, vagy demoban ellenőrizni szeretnénk a működést, a beállításokat, felhasználókat.

  • Az itt látható alapértelmezett alkalmazások és készletek elérhetőek Windows XP – Windows 7, Server 2003, Server 2008, Server 2008-R2 -ben.
  • Windows 10 és Server 2016 -ban hasonlatosan „Optimalizálás” műveletként.
  • Windows 8.x és Server 2012 -ben egyelőre NINCS Alkalmazás felügyelet.

Optimalizálás

Az „optimalizálás” hasonlatos a Windows 7 és régebbi verziókban levő „Alapértelmezett alkalmazások és készletek” művelethez, de több opcióval rendelkezik, amik a Windows 10 és Server 2016 -hoz szükségesek.

A Windows 10 tökéletesen alkalmas a több felhasználós / több munkamenetes üzemeltetésre, kivéve a csilivili csempés startmenü. Sajnos ez a menü elég nagy erőforrás igényű, ami sok (20 vagy több) párhuzamos felhasználó esetében érezhető lassulást okoz. Mindemellett véleményünk szerint az üzleti felhasználók nagytöbbségének nincs szüksége a csempés megjelenítési módra.

  • A legtöbb üzleti felhasználó, aki Távoli Asztalon / terminál szerveren dolgozik, az jellemzően nem igényli a csempés menüt, csakúgy, mint a Microsoft AppStore-t sem.
  • Leginkább a Microsoft önös érdeke a Windows Csempés Menü, illetve az AppStore. Így próbálják másolni/beépíteni az Apple és Google üzleti modelljét saját rendszerükbe azáltal, hogy privát adatokat felhasználva a felhasználóknak jelenítenek meg személyes reklámokat.

Számunkra az a fontos, hogy a terminál szolgáltatás jól működjön, megfelelve ezzel a felhasználói, üzleti igényeknek Windows 10 és Server 2016 esetében is, Windows Csempés Menü nélkül.

Amennyiben a Windows menüt kikapcsoljuk, egy ehhez hasonló, egyszerűsített menüt kapunk:

A Start Menü részletei az AADS Alkalmazás felügyelet menüben módosíthatóak.