Licenc resetelése

Előfordulhat, hogy váratlan esemény következtében, vagy a fizikai gép tervezett javítása/lecserélése okán szükséges az AADS Terminal Server újratelepítése és a licenc resetelése, újbóli engedélyezése.

A telepítési módokat és Online/Offline licencek közti különbséget elolvashatja itt: /licenc-kodok-es-telepites/

Ismeretlen/váratlan hibák előfordulásakor mindenképpen javasolt átvizsgálni a kiszolgálót (egyéb szoftverhibák, hálózati hibák, Windows Eseménynapló, stb) mielőtt újratelepítenénk az AADS-t! Az AADS eltávolítása/újratelepítése sosem szükségszerű, nem javasolt, felesleges művelet! Verziófrissítéskor, esetleges hibák javításakor elegendő a felültelepítés.

Online licenc resetelése

Amennyiben Online licencként használjuk az AADS terméket, akkor normál esetben újratlepítéskor a licenc resetelése nem szükséges. Ez egy alapvető előnye ennek a licenc típusnak, hogy adminisztratív beavatkozás nélkül, bármikor áttelepíthető egy újabb, másik kiszolgálóra az AADS.

Mindezek ellenére előfordulhat, hogy mégis resetelni szükséges, ha nem megfelelően vagy nem ésszerűen telepítjük az AADS-t. Például nem engedélyezett a napi 20-szori telepítés, illetve az sem, ha több gépen egyidőben fut ugyanazon licenc (könnyen előfordulhat virtuális környezetben).

Alapvetően az Online licenc resetelése ingyenes.

Offline licenc resetelése

Egy szerver várható / elvárható és átlagosan számított élettartama minimum 3 év! Legyen az egyszerű fájlkiszolgáló, vagy AADS terminál szerver.

Sajnálatos módon természetesen bármikor előfordulhat rendszer hiba, vagy alkatrész cserére is sor kerülhet az elvárt 3 éven belül.

Az Offline licenc az első telepítést követő 180 nap után resetelhető, tehát minimum fél év (6 hónap) elteltével.

Ebben az esetben a licenc resetelése ingyenes.

Licenc reset költsége

Normális esetben a fent leírtak szerint a licenc reset ingyenes. Ezzel ellentétben amennyiben eltér a „normális” telepítési szokástól, akkor a resetelés (újratelepítési kérelem) adminisztrációs költséggel jár.

A következő esetekben számítunk fel adminisztrációs díjakat:

  • Offline licenc kevesebb, mint 180 nappal ezelőtt lett telepítve, miközben az újratelepítés másik, eltérő szerverre történik.
  • Online licenc egy éven belül már ötször resetelve lett (ami rendkívül ritka!)

A költségek számítása: (A feltüntetett Euro árakat az aktuális Forint/Euro árfolyammal számolva Forintban számlázzuk)

  • 50 EUR + 20% a licenc listaárához képest.

1. példa:

  • AADS Classic, 5 felhasználó, ára 165 EUR
  • Licenc reset költség:  50 EUR + 20% -a a 165 EUR-nak = 83 EUR

2. példa:

  • AADS Enterprise ára 485 EUR
  • Licenc reset költsége 50 EUR + 20% -a a 485 EUR-nak = 147 EUR